Een laatste rustplek in de natuur…

Begraven op een begraafplaats kenmerkt zich door de verschillende monumenten, die netjes naast elkaar staan. Langs de graven zijn zijn asfalt-, grind- of graspaadjes aangelegd. Er zijn algemene graven en eigen graven die u kunt huren voor bijvoorbeeld 20 jaar. Daarnaast zijn er kosten voor onderhoud en een monument. Na afloop van de termijn kunnen de nabestaanden het graf weer voor een nieuwe periode huren. In een graf kunnen in de regel 1, 2 of 3 overledenen de rust vinden.

Een natuurbegraafplaats is anders…

Er zijn geen vaste plaatsen en geen aangelegde laantjes waaraan de graven grenzen. U vindt hier geen marmeren monumenten en er is geen grote aula.
Hier draait het om natuur in de puurste vorm. Mooie velden en bomen die rust en kalmte uitstralen. U hoort ook de geluiden van de natuur. Vogels die zingen, de wind die langs de bladeren van de bomen ruist…… kortom; rust.
U bepaalt zelf waar het graf komt; in het open veld of in de bossen. Op een plek die bij u of de overledene past.

Om het karakter van de natuur te respecteren en te behouden, is het niet toegestaan om een monument te plaatsen. Het enige wat mag, is een boomschijf waarin de gegevens van de overledene worden gegraveerd. Deze kan op het graf worden gelegd en na verloop van jaren zal dit monument opgaan in de natuur. In het graf komt een chip, zodat de exacte plaats altijd bepaald kan worden. Als extra waarborg van het eeuwigdurend grafrecht wordt er een notariële akte opgemaakt. Ook het onderhoud is eeuwig durend.

U bepaalt zelf wat voor vorm u aan de uitvaart wilt geven. Uiteraard kunnen wij u, met onze ruime ervaring, hierbij helpen.
Enkele voorbeelden:

“Korenveld”

Een kleinschalige uitvaart in de zomer. De nabestaanden hadden een plekje uitgezocht midden in de korenvelden. De koren werd in een cirkelvorm platgemaakt en er werden stoeltjes om het graf gezet. “Toen de stoet aan kwam lopen, klonken over de korenvelden de prachtige noten van Chopin. De dragers zetten de kist op het graf en de ceremonie begon. Na afloop bracht iedereen de laatste groet onder de klanken van Mozart.” In plaats van een schepje zand werd een korentak meegegeven.

“Boskapel”

Een ceremonie die puur natuur moest zijn. Zonder multimedia, audio of plastic stoeltjes. Dat kan in de Boskapel. Hier zijn zitplaatsen gecreëerd van boomstammen. “De kist stond op de loopkoets. De kleindochter speelde op een viool. Er werd gesproken, gezongen en muziek gespeeld. Het was een ceremonie waarbij de natuur echt centraal stond. Tijdens een moment van stilte hoorde je de vogels op de achtergrond zingen”.

“Heidekapel”

“Tijdens een afscheidsceremonie maakten wij gebruik van de Heidekapel. Dit is een half open kapel, waarbij genodigden droog en beschut op bankjes kunnen zitten. Omdat het een grote groep genodigden betrof, verzorgden wij klapstoeltjes en een professionele tent, zodat iedereen de ceremonie kon beleven, zonder de nadelen te ervaren van bijvoorbeeld regen. Bij het uitdragen naar het graf, werd de geluidsinstallatie richting het open veld gedraaid en klonk over de velden de muziek van Vivaldi.”

“Ontvangruimte”

“Nabestaanden wilden de condoleance ook laten plaats vinden op de natuurbegraafplaats. Hiervoor kunnen wij gebruik maken van de Ontvangruimte die is voorzien van een toilet en keuken. Onze cateraar verzorgde diverse hapjes en een wijntje. Omdat het een grote groep mensen betrof, werd de ruimte vergroot met een professionele tent. Ook stoelen, statafels en verlichting werd verzorgd, zodat iedereen een plekje had om onder het genot van een hapje en drankje herinneringen op te halen, zonder last te hebben van de regen”. Het is ook mogelijk om uitvaartdiensten te laten plaatsvinden in de Ontvangruimte.

Op een natuurbegraafplaats is heel veel mogelijk, omdat wij alles zelf kunnen regelen en faciliteren. U bent niet verplicht om de ceremonie op de begraafplaats te laten plaats vinden. Dit kan ook op een andere plaats, bijvoorbeeld in rouwcentrum Kramer, een kerk, thuis, in een tuin, in een verenigingsgebouw, bij Hotel van der Valk etc. Hetzelfde geldt voor de condoleance.

korenveld

Korenveld

Heidekapel

Heidekapel